Fono

En blogg om overraskende ting

Lille frøken Banan

2 kommentarer

«Nei ikke kast meg» ropte Lille Frøken Banan…Men  Lille Frøken Banan ble dessverre ikke hørt…Den ble kastet i søppelbøtta…En annen dag, ble det Kusinen til Lille Frøken Banan som ble kastet i skogen…på grunn av den hadde blitt for tung og at skallet hadde fått brune prikker. Lille frøken Banan og sin Kusine hadde jo reist ganske mye (hvor mange kilometer egentlig fra bananplantasjen til Norge?) for å komme seg i hendene til disse to damene som kastet dem bort, helt uten omsorg.

I går hørte jeg en skrik hjemme hos meg…Det var Mormor til Lille Frøken Banan som skrekk at hun ville ikke ble kastet i kompost!! Hun hadde sovet i månedsvis (minst 5-6 måneder…) i en ubrukt ryggsekk. Mormor til Lille Frøken Banan hadde blitt ganske, ganske, ganske gammel. Hun hadde fått brun skall (egentlig var skallet svart ikke brune) , hun hadde masse rynker og hun hadde krympet ganske mye (ja, sånn er et det når man blir ganske gammel!).  Men…Mormor til Lille Frøken Banan ropte: «jo eldre jeg er, desto bedre er jeg, ikke kast meg, vær så snill! Mugg og insekter fant meg ikke, ser du det? Jeg har ingen hull i skallet mitt og jeg lukter veldig godt. Nå har jeg blitt faktisk en tørket banan, kandisert i min egen sukker!» Og det var helt riktig…den var en av de beste bananene som jeg spiste.

Hovedspørsmål er da, hvordan kan du unngå til å kaste bananer?

  1. Om du, eller ditt barn, sannsynligvis ikke kommer til å spise hele bananen kan du bare kutte med en kniv en del av bananen sammen med bananskallen, på tvers av bananen. Skallet skal beskytte den delen av bananen som du ikke spiser, og resten av bananen holder seg sånn minst en dag.
  2. Om du har masse mørke bananer hjemme kan du koke dem sammen med litt smør og eventuelt med litt alkohol (fruktalkohol eller rom). Ja, Franskmenn liker godt å koke mat med alkohol; alkohol nemlig fordampes, og gir mye smak til hva som kokes. Om du velge til å koke dem med alkohol kan du  lage «bananes flambées» som her: http://www.750g.com/recettes_bananes_flambees.htm. Om du synes det er for komplisert, eller om bananene er for gamle og veldig myke inni kan du bare småkoke bananene til det blir «bananmos», den blir likegodt. Og så kan du tilsette smeltet mørk sjokolade, nam nam! Dette holder seg godt også i dypkjøleskapet om du har for mye.
  3. Vel, jo. Du vet jo at det er masse gode ting som kan lages med banan! Om du ønsker å prøve innovative oppskrifter med bananer, kan du se her:  https://foodbycamilla.com/?s=banan
  4. Hold bananen til den blir tørket og  kandisert…dette kan jeg ikke garantere at det funger 100%. Jeg lurer på om jeg klarer igjen å få en så god tørket banan. Jeg burde kanskje prøve igjen å glemme bananen min i ryggsekken :-).
Reklamer

2 thoughts on “Lille frøken Banan

  1. Stackars lilla banan! Tack för tips! Det fungerar också att skära bananer och frysa dem för att använda dem senare i smoothies.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s