Fono

En blogg om de gode tingene

Sommeren og…oppskrift med grønne blader

5 kommentarer

De fleste tenker om soldagene, blåbær plukking og bading…selvfølgelig er jeg veldig glad i dette! Men sommeren er også noe annet som du kanskje ikke tenker på! Det er den beste sesongen til å spise…grønne blader.

«Blader?», sier du… «Kjedelig grønn mat», tenker du…, «Det er bare for kaninen!»…

«Nei nei nei», svarer jeg!!!

Mine favoritt blader er bladene på redikkene, bladene på de små hvite nepene, og bladene på rødbetene. Bladene må være friske. Hva gjør jeg med dem?

Oppskriften er kjempe lett:

  1. Kok poteter i vannet (for eksempel 4 poteter for en bunt – proporsjonen av potetene og bladene kan du egentlig velge sjøl)
  2. Når potetene er nesten ferdigkokte, kutt bladene av, vask dem, og tilsett dem med de varme potetene
  3. Vent 0-5 minutter (kok ikke for lenge eller mister det smak). Du kan gjerne skru av varmen mens bladene kokes; vanligvis er vannet varmt nok for at bladene kokes.
  4. Kjør stavmixer til du får en jevn suppe. Eventuelt kan du tilsette litt vann for å få riktig konsistensen.
  5. Suppen kan serveres med smøreost (smelteost – Franskmenn kan ta «La vache qui rit» = «kuen som ler» som er en veldig kjent smelteost i Frankrike) eller ferskost (Kesam, Philadelphia, Snøfrisk…), eller rømme eller crème fraîche.

Om du valget blader til rødbeter, får suppen en rar farge…men det er jo veldig godt!

Ellers kan bladene brukes som spinater. Så vær så snill, ikke kast bladene, spis dem eller gi meg bladene!

Advertisements

5 thoughts on “Sommeren og…oppskrift med grønne blader

  1. Nam nam. Jag älskar grön soppa :-p
    Smakar bra med nässlor också. Och lite vitlök !

    • Brennelsene? Hva som helst typer? Hele planten eller bare de nye små bladdene? Er det en sesong til å plukke dem? Ellers er jeg helt enig at suppen snakker greit med hvitløk også!
      En bemerkelse:…om du bruker rødbeter får du en suppe som er ikke grøn…får du gjette hvilke farge blir det ;-)?

      • Ja man måste skörda nässlor på våren, innan den blommar. Jag använder bara bladen i soppan. Naturligtvis måste man alltid dubbelkolla vad man plockar att vara helt säker på att det är säkert att äta.

        PS: Rosa ?

      • Ah ah fargen får du se når du prøver ;-). Dessverre er det ikke rosa!
        Takk ellers for detaljene – så må jeg vente våret for å prøve!

    • Brennelsene? Hele planten eller bare de nye små bladdene? Er det en sesong til å plukke dem? Ellers er jeg helt enig at suppen snakker greit med hvitløk også!
      En bemerkelse:…om du bruker rødbeter får du en suppe som er ikke grøn…får du gjette hvilke farge blir det ;-)?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s