Fono

En blogg om overraskende ting

Sprøhagl og ishagl

Legg igjen en kommentar

På slutten av april fikk vi sprøhagl. Vet du hva er sprøhagl???

I hodet mitt er sprøhagl veldig bra definert: det kalles «grésil» på fransk. Sprøhagl er disse små hvite baller som kommer når det er fortsatt kaldt (vanligvis ikke langt fra 0 grader). Sprøhagl er ikke det samme som ishagl. Ishagl er isballer som er gjennomsiktige og som kommer når det er varmt. På fransk har vi helt tydelig to forskjellige ord i brukt for disse to forskjellige fysiske fenomena. Men det ser ut at på norsk bruker de fleste ishagl eller hagl for begge fenomener.

Hvorfor er ishagl forskjellige fra sprøhagl? De dannes ikke på den samme måten. Det er egentlig noen diskusjon om hvordan de dannes, så jeg gir bare en oppsummering.

Sprøhagl er på utgangspunkt smeltet snø eller underkjøltevanndråper som setter seg sammen i skyen. Disse vanndråper faller ned ned ned til de krysser et lag ikke så langt fra bakken hvor temperaturen er under  0°C. Når de krysser laget fryser de på utsiden så blir de små hvite baller som er sprøe. Sprøhagl inneholder fortsatt vann inni.

Ishagl er veldig forskjellig. Disse «isballer» dannes i skyen, vanligvis i «stormskyene» (cumulonimbus som gir lyn og torden stemming). På begynnelsen finnes det ispartikler som bevegelser seg i skyen pga luft temperatur forskjeller. Om sommeren er det varmt og fuktig på bunnen av skyen og kaldt på toppen av skyen. Ispartiklene går opp (sammen med den varme luften) og treffer vanndråper. Vanndråpene fryser i kontakt av ispartiklene, så ispartiklene vokser og vokser. Etter en stund blir ispartiklene (ishaglene) for tunge så faller de ned på høy hastighet: 1 cm diameter ishagl går ned på ca 9 m/s. Bra at bilen ikke står ute når ishaglene er veldig store (rekorden er en ishagl like stor som en melon, mer enn 15 cm diameter…den var i USA).

 

Kilder:

https://snl.no/hagl%2Fmeteorologi

http://www.meteo.org/phenomen/pcpn.htm

http://www.meteofrance.fr/prevoir-le-temps/phenomenes-meteo/la-grele

http://www.alertes-meteo.com/divers_pheno/grele.htm

https://fr.wikipedia.org/wiki/Gr%C3%AAle

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Veldig bra Julepynting (med sprøhagl)…men er det nå ikke våret??

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Stakkars edderkoppen som bare fanger sprøhagl…det blir ikke mye mat av dette!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det er gøy å være ute når det faller sprøhagl (og smelt snø)!

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s